Kultur

Ny familieudstilling: Monstre flytter ind i Ruinerne under Christiansborg

Shane Brox med Gargoil i Ruinerne. Foto: Thorkild Jensen.

Snart vil en hær af flyvende, krybende, skræmmende, sjove og følsomme monstre blive sluppet fri i Ruinerne under Christiansborg. De udgør en ny familieudstilling af kunstneren Shane Brox, som skal billedliggøre følelser som usikkerhed, frygt og ensomhed og åbne op for vigtige samtaler i familien.

Hvilke følelser aktiveres, når vi bliver mobbet, har angst, er forelskede, kede af det eller glade? Og hvorfor bliver vi bange for det, vi ikke kender? Det er følelser, som vi alle oplever – store som små.

I familieudstillingen Monster – stygge skabninger med store følelser i Ruinerne under Christiansborg Slot kan børn og voksne møde 12 monstre, som er skabt af multikunstneren Shane Brox, men de kommer også til at lære om middelalderens monstre. Udstillingen skaber et rum, hvor både børn og voksne kan tale sammen om de følelser, der driver os i dag og har gjort det siden middelalderen. Dengang monstre var en naturlig del af menneskets virkelighed. De var vanskabninger, der gav krop og form til alt det uforståelige, som prægede hverdagen.

”Udstillingens monstre og deres følelser er samtalestartere for store og små om følelser som frygt, kærlighed og ensomhed. Selvom det er nogle andre skræmmebilleder, der påvirker os i dag, så skaber vi stadig monstre mennesker imellem, når vi ikke udtrykker os ærligt. Derfor er det vigtigt, at vi tør tale om det, vi føler, så vi undgår at komme i følelsernes vold,” siger Shane Brox.

I de gamle slots- og borgruiner møder børn og voksne 12 skabninger, som alle er skabt af bæredygtige genbrugsmaterialer og baseret på historiske væsner, der var en del af folks bevidsthed i de gamle borges storhedstid. Med den kærlighedshungrende krakens lange arme, blemiaens sørgmodige blikke og og de mange forskellige skikkelser repræsenterer de følelser, der igennem århundreder har drevet mennesket. De fremstår som skræmmende og uhyggelige, men også komiske væsner, der udgør en mere levende og farverig fortælling om middelalderen, end vi er vant til.

”I middelalderen levede både konge og folk med frygten for datidens monstre. Tanken om dødelige sygdomme, krig og ufred red folk som en mare. I dag møder børn basilisker, djævle, vampyrer og andre monstre i de fortællinger, de omgiver sig med i bøger, spil og film. Samtidigt skabes nye former for monstre i det moderne samfund. Angsten for ikke at fremstå god nok på de sociale medier, frygten for pandemier, klimaforandringer og terror påvirker os, ligesom monstrene altid har gjort det. Vi håber, udstillingen kan åbne op for nogle gode samtaler mellem børn og voksne i familien,” siger slotschef Erik Als.

Udstillingen er skabt i et samarbejde mellem Shane Brox og Christiansborg Slots formidlere.

Hvornår: D. 9. februar – d. 19. juni 2022 

Hvor: Ruinerne, Indre Slotsgård, 1218, København K 

Pris: Børn (0-17 år) gratis. Voksne 75 kr. 

Kommentarer