Samfund

Personvognmekaniker Daniel fra Svaneke klar til DM i Skills: Mit arbejde er min hobby

22-årige Daniel André Pedersen  fra Svaneke dyster i kategorien personvognsmekaniker ved DM i Skills 2024 i Roskilde. Pressefoto

Daniel er en af de blot otte personvognsmekanikere, der er sluppet igennem nåleøjet til DM i Skills. Og konkurrenterne skal stå tidligt op, hvis de skal vinde over Daniel til konkurrencerne, der sættes i gang på onsdag 17. april. 

Daniel, der til dagligt er i lære hos Nordbornholms Auto, har leveret toppræstation ved både den lokale udtagelseskonkurrence på Bornholm, hvor han dystede mod 16 andre lærlinge, samt den regionale konkurrence på Roskilde Tekniske Skole. 

Daniels familie følger dette års DM i Skills tæt, hvor de udover at følge Daniel også kan se frem til at heppe på hans søster, der skal dyste om titlen som Danmarks bedste blomsterbinder. 

Hvad laver en personvognsmekaniker med dine ord? 

– En personvognsmekaniker reparerer og istandsætter biler. Man skal både have evner inden for it, være praktisk anlagt, og så skal man kunne tænke innovativt. 

Hvad vil du sige, er det bedste ved dit fag? 

– Det bedste ved faget er, at hver dag er forskellig. Der kommer hele tiden nye opgaver. Det er mest spændende, når der kommer en fejl, man ikke har set før og skal finde ud af, hvordan vi får den fikset. Det kræver, at man kan tænke nyt og se tingene på en anden måde – og det er sjovt. 

Hvorfor var det lige præcis personvognsmekanikervejen, du valgte

– Det har længe været en hobby for mig at rode med biler. Jeg troede, jeg skulle gå den akademiske vej, så jeg læste HF og startede på en videregående uddannelse. Men jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke var det, jeg ville. I stedet valgte jeg at gøre min hobby til mit arbejde, så jeg startede på erhvervsskolen (Campus Bornholm, red.). Og det har jeg ikke fortrudt. 

Hvorfor tror du, at du er blevet så god til dit fag, at du nu skal dyste til DM

– Jeg tror, at det netop er i kraft af, at biler både er min hobby og mit arbejde. Når jeg har fri fra arbejde, glæder jeg mig til at komme hjem og skrue videre på de to biler, jeg har stående hjemme. At jeg både arbejder med det til dagligt og i min fritid gør nok, at jeg går mere op i det. 

Hvordan forbereder du dig til DM? 

– Jeg træner med min faglærer. Her går vi igennem tidligere DM-opgaver og ser på, hvad det var for fejl, der skulle arbejdes med der. Men ellers kender vi ikke til opgaverne på forhånd, så det bliver spændende at finde ud af det undervejs. Og så har jeg fokus på tiden, for den går virkelig stærkt, når du står i konkurrencesituationen. 

Hvad glæder du dig mest til i konkurrencen? 

– Jeg glæder mig til at møde de andre deltagere. Se hvem de er, og hvilke niveau, de er på. Er de på første år af deres uddannelse lige som mig, eller er de ved at være færdigudlært? Det er spændende. Og så tror jeg generelt, at det bliver en stor oplevelse at være med. 

Hvordan bidrager din uddannelse til den grønne omstilling? 

– Vi ser for alvor, at elbilerne kommer. Det kræver også en omstilling af måden, vi arbejder på i værkstedet. Det er nogle andre arbejdsmåder og ting, vi skal være opmærksomme på. Men jeg føler mig godt rustet til det gennem min uddannelse. Der er kommet meget el ind på skemaet. 

Hvad siger jeres familie til, at både du og din søster skal til DM? 

– De er selvfølgelig meget stolte og synes, det er sjovt. De glæder sig til, at de skal over og se os konkurrere. Jeg tror, min søster har det lidt som mig –  det er sjovt at prøve kræfter med noget nyt. 

 

Kommentarer