19.000 ton sten skal gavne fisk og bunddyr ved Sjællands nordkyst
19.000 ton sten er lagt ud i Kattegat nord for Gilleleje på Sjællands nordkyst. De skal danne to nye stenrev, der vil gavne fisk og bunddyr, og blandt andet torsk og hummer forventes at flytte i det nyskabte havmiljø.. Det skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.
Miljøstyrelsen står bag projektet, som også vil omfatte et nyt stenrev ved Taarbæk med 40.000 ton sten i Øresund. Stenene fra de oprindelige rev er gennem tiden blevet fisket op og typisk anvendt til byggeri af havne, slotte og kirker.
De sten, der nu tilføres, stammer fra stenbrud i Norge. Det er et areal svarende til cirka ti fodboldbaner, hvor der nu er udlagt stenrev ved Gilleleje.
Ved Taarbæk i Øresund kommer stenrevet til at fylde et område på størrelse med 14 fodboldbaner.
Stenrevene rummer et mylder af skjulesteder, som vil tiltrække fisk og bunddyr. Torsk og hummer er blandt de dyr, der forventes at flytte ind. Desuden vil tangplanter fæstne sig på stenene, så der dannes tangskove.
Det er en politisk aftale om genopretning af havmiljøet, der blev indgået før sommerferien, som ligger til grund for revet i Øresund. Revene i Kattegat blev besluttet i forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2020.
Miljøministeren meddelte for nylig, at han vil arbejde for, at der etableres to marine naturnationalparker i henholdsvis Øresund og Lillebælt. Ligesom de 15 besluttede naturnationalparker på land skal parkerne på havet være områder, hvor naturen i højere grad får lov at udvikle sig på sine egne præmisser.
Forhandlingerne om de to marine naturnationalparker begyndte på Christiansborg i sidste uge.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) ser stenrevene som en tiltrængt håndsrækning til havmiljøet.
– Der er i årtier blevet fjernet sten fra den danske havbund. Det betyder, at havets dyr i dag mangler leve- og skjulesteder under havoverfladen.
– Vi skal derfor have genoprettet mere af vores tabte havnatur, skriver ministeren på det sociale medie X.
/ritzau/
Kommentarer